SIEMENS malaysia

1

Assalamualaikum..

Arini dapat email dari Puan Mimi awal2 lagi. Sbnrnya email ni dia reply kat Mr. Ng just nk confirmkan location coz Mr. Ng wakil dari SIEMENS malaysia tu nk dtg khamis ni. Ada sinar lagi la utk projek aku mencapai objektif yg disasarkan tu..
Arini jgk aku present project simulation yg pulun wat dlm minggu2 sebelum ni. Kira puas ati jgk la sbb buleh simulate robot guna workspace 5 tu dgn jayanya. lepas je present, pg kelas robot pastu terus ke PFI nk tgk status conveyor aku tu dah diubah lom.
video

Sampai je jmpa dgn En. Hanafiah (technician yg jaga projek aku tu). Rupa2nya dia dah ubah, sorg2 dia. Kesian dia. Disebabkan aku ada presentation pg tu, tk dpt nk tlg.
Dah sbb ubah ni aku ON la balik conveyor tu. biasa la, klu ubah ni kang ada je nak mereng. Tp Alhamdulillah la, semua in good condition, cuma kena ketatkan balik dia punya pusher tu. Try running lik kot2 coding lari. Tengah baik pny testing tetiba datang sekumpulan bebudak politeknik Merlimau. Ayark..!! abes aku. kang diorg tny macam2. setelah diperkenalkan oleh sorg staf kat situ selaku pemandu pelancong diorg, dia siap cakap lg, ini adalah conveyor system, tu student yg wat projek ni.. ngee.. tak buleh elak dah.
Pastu dgn muka kagum bebudak tu tny macam2 soalan kat aku. Cam dasat je aku ni. Tp tkpe, still control macho, goreng je kat bebudak ni. Nasib baik lecturer dia tk tny, klu tak tktau cmne nak goreng.. huhu...
Pastu ngah sorg2 selongkat conveyor tu, tetiba tgn terkepit kat pusher dia lak. Ayark luka la jari aku yg comel tu. Dosa arini byk kot.. Tkpe la, terbalas. InsyaAllah. Apa2 pun tunggu la khamis ni, tgk cmne Mr Ng dgn Mr. Isaac dtg install software yg diorg nk pinjamkan tu.. Doakan semua bejalan lancar.. Ameen
wassalam..

Projek SaRjAna MuDa

2

Salam..

ayark.. cmne nih, semalam Puan Mimi merangkap supervisor utk projek final aku kol, dia ckp wakil dari SIEMENS malaysia dah bersetuju nak pinjamkan aku software diorg utk aku wat projek aku ni.. tapi masalahnya skrg PFI (lab kat fakulti yg tempatkan projek aku) tgh renovate plak. semua power supply diorg buka. Cmne aku nk bg wakil SIEMENS tu install software tu.
Tapi, rileks je.. hero bkn nak gelabah2 (padahal dah kecut perut dah). Aku pun pegi la jumpa technician yg jaga conveyor aku tu. Cuba deal apa2 yg terbaik leh wat. Akhirnya dia setuju nk angkat kuar conveyor tu letak kat tepi. Aku pun dah maklumkan kat Puan Mimi, tp Puan Mimi cm tak setuju lagi sebab letak kat tepi tu pun still lg semak sbb diorg ngah wat wiring. So, dia cuba berbincang dgn ketua jabatan Robotik nk minta satu lab yg agak bersih dan terkawal. So, sama2 kita tgk keputusan kj pada minggu hdpn.. huhu

wslm..

PerLawAnaN FuTsAL TaMaN SeRi BaYaN

0

Assalamualaikum..

semalam Ahad, aku ada join jgk pertandingan futsal anjuran rukun tetangga Taman Seri Bayan kat umah aku sewa ni. Boleh la jgk rapatkan silaturahim dgn penduduk2. Abang sebelah umah ni yg bg borang kat umah kitorg, minta wakil utk lorong SB1. pertandingan ni lawan tiap2 lorong di Taman Seri Bayan ni. Jadi kiranya tiap2 lorong ada satu wakil je la. wakil lorong aku majoritinya diwakili ahli2 umah aku. campur dgn abg tu selaku pengurus dgn sorg adik utk penuhi syarat mesti ada seorg yg bawah 18 thn. Sampai je kat gelanggang futsal Kementerian Belia dan Sukan (KBS) ayer keroh, dah rasa team kitorg sedikit terpsyko dgn penampilan team2 yg bertanding. Nampak hebat2. Tak kisah la, objektif kitorg just nk suka2 je. untuk perlawanan yg pertama, dgn jayanya kitorg menang tipis, 2-1. hehe kira ok la tu. tp yg tak bestnya utk perlawanan ke 2 kena belasah. dgn budak2 plak tu. 7-0. huhu.. down giler. Tp tkpe, ada peluang lg nk menang, br kalah sekali. pastu perlawanan ke 3 kitorg menang jgk 2-1. dgn jaring hasil tanduk sikit je. Bila kwn aku yg jadi keeper tu lontarkan bola, just toch ckit je masuk gol. huhu.. tak puas ati team yg kalah tu.
Sebelum2 ni aku biasa main bese2 je futsal, tp kali ni rasa gerun lak, sbb tgk ref dia tu mcm ada pentauliahan je.. huhu.. tak sangka kitorg juara kumpulan. Berjaya pergi semi final. Jumpa dgn team yg sorg tu staf kat utem. hehe.. menang jgk beb.. 3-2. so maksudnya kitorg mara ke final bertemu dgn team yg kalahkan kitorg 7-0 di peringkat kumpulan tu. Mmg underdog la kitorg. Tp tkpe, mula2 diorg score jadikan kedudukan 1-0, pastu barulah diorg score jgk lg 1 menjadikan 2-0. hehe.. abeh la team aku.. tp pastu kitorg bangkit, score sebijik. jadi 2-1, pastu kena lg 3-1. second half si fadhlin ni dah jd cam gila lak, kemain ganas lg dia asyik shoot je kat gol lwn smpi leh jd 3-3. abes masa still terikat 3-3. so, terpaksa dilanjutkan ke penalti la. nasib kitorg baik, jd juara la kitorg.. huhu..
dapat la hamper dgn wang tunai RM120.00, malam tu kitorg terus wat champion party.. huhu.. kenduri la sikit2 kesyukuran. ;-). Alhamdulillah....

sebahagian dr makanan semalam

AkU DaN SeJaRaH

0

Assalamualaikum...

Ujan lg malam nih.. Rahmat.. 2 kali ujan lebat, 2 kali jugak aku kuyup.. huhu.. berkenan tul ujan tu kat aku. Mula2 ingt nk kuar makan je. kat Krubung tu.. Nasi Ayam Singapore. Banyak giler nasi dia letak. Buleh kenyang la klu mkn. Puas ati la kiranya. Dengan harga yg berpatutan. So, pada bebudak UTeM, cubalah nasi Ayam Singapore kat Krubung tu. Jalan ke arah Cheng, tepi jalan je..
Tgh2 wat keje ni teringat lak sejarah dulu2. Start bergelarnya K-own di zaman tadika lg, ingt lg time tu Wan, rakan setadika tny nama aku. aku pun gtau la siap dgn nama penuh lg. ntah dari mana datangnya ilham dia. sesuka je ckp nk pggl aku k-own. senang, pendek je. Pastu terus melekat smpai aku ensem muda belia skrg nih.. heh2...
Zaman tadika aku dulu penuh onak dan duri, aku mcm2 penyakit ada. Sampai satu tahap, tak buleh pg tadika sbb jd apa ntah kat kaki smpi tak buleh jalan. Siap mengesot ja aku klu nk bgerak.. (ntah paham ke tak mengesot tu). Separuh sem jugak la aku tak pi tadika (erk.. tadika kira sem jgk ke?) pas pi balik, kemain meriah lg aku disambut.. glemer gak aku kat tadika lg dah terserlah.. heh2..
Pastu masuk darjah 1 kat sek ren keb Jeniang. Aku masuk kelas 1 Chempaka.. huhu.. tak rock tul nama kelas. Sejarah sek rendah ni tak menunjukkan keheroan aku lg.. (macam skrg hero je.. heh2)
Tapi dalam dok slow2 pun still lg score UPSR. Dasat tol, cmna leh aku jwb sehebat tu ntah.. kombang lubang idong cekgu aku. Walaupun mula2 aku diorg tak pandang pun.
Pastu aku masuk sek men keb Tunku Sulong. Kat sini pun aku lama jgk. abis PPMR pun still lg dok situ. Kwn2 segroup sestadi dah berpindah ke sek teknik. Tp takpa, no prob.. aku ok je (padahal dah down giler) apsal aku tolak twrn sek teknik tu.. huhu.. 1st exam aku kantoi giler. Failed fizik. Cekgu Saripah merangkap cekgi pizik pggl aku. Tny aku apa masalah.. aku jwb je ntah.. mmg teruk kot aku.. Last2 dia ckp sbb tkde kwn yek.. Huhu.. dia tau lak.. dasat tul, mana dia tau ntah. Padahal lum pernah ajar aku pun. Dia dah siap kaji lak sal aku. Tp aku berjaya jgk la mengharungi SPM tu tanpa ada subjek yg tercicir dr sijil. heh2..
Abeh je SPM, aku keje kejap. sementara tunggu nk smbg blaja lik. Tp tkde mana2 yg pggl aku pi smbg pun.. huhu.. teruk tul.. tunggu punya tunggu, last2 ada la jgk yg pggl. Politeknik Sultan Azlan Shah, pada masa tu masih lg Politeknik Tanjung Malim. Buleh la dari tkdak yg pggl. Aku dapat kos mekatronik. Masa mula2 dpt tu aku pun tktau kat mana tjg malim. kwn2 dok gelak ckp hulu.. huhu.. mmg la hulu.. hujung Perak dah, aku siap pg makan roti canai kat selangor dgn kwn aku, pastu balik plak perak p kls. heh2..
Abeh je wat dip kat Poli, aku keja jgk kejap. Sepanjang byk2 pengalaman keja aku, kat sini yg paling best. Tkde pressure pun. keja srnk, kebajikan terjaga. tp kejap je, pastu aku smbg lik kat UTeMku cemerlang, gemilang, terbilang ni.. (yola tu). Pas abeh ni ingt takmau stdy dah kot. Nak keja lak. Wat aset. Skrg ni dok wat utang je byk. klu dah kaya nanti br pikir nak stdy lik kot. Sampai ke China.. ;-)
apa pun tahniah kepada Dato Lee Choong Wei sal menang All England tu.. (tetiba masuk sukan lak huhu..) ok.. wslm.. chow..

Made In Japan

0

Seorang pelancong Jepun menahan teksi di depan hotel penginapannya untuk ke lapangan terbang.

Setelah menekan butang meter tambang, teksi tu mula bergerak dengan perlahan. Di lebuh raya, pemandu teksi tadi memandu dengan kelajuan yang sederhana. Tiba2, sebuah kereta memotong.

"Ah, Nissan. Made in Japan. Very fast", kata pelancong Jepun tadi.

Kemudian sebuah lagi kereta memotong dengan laju.

"Ah, Toyota. Made in Japan. Very fast", kata pelancong Jepun tu lagi.

Kemudian sebuah lagi kereta memotong, lebih laju.

"Ah, Mitsubishi. Made in Japan. Very fast", kata pelancong itu lagi, bangga dengan keluaran negaranya.

Sampai di lapangan terbang.....ketika pelancong itu ingin membayar tambang teksinya..

"RM100 please..." kata pemandu teksi selamba.

"What? RM100? it's not that far from the hotel?", pelancong tu tak puas hati.

"Ah. Agrometer (meter teksi). Made in Japan. Very fast", jawab pemandu teksi tersebut dengan selambanya.

KenDuRi....

0

Assalamualaikum..

Ayark.. dah lama tak kena ujan, arini leh kuyup lak basah kena ujan. Aku ingt org kedah kalis air.. tp skrg aku kat melaka.. abes basah la. dah lama tak kena ujan cmnih.. smpi tk nmpk jalan. Pedih lak tu.. bak duri2 sembilu menusuk ke kulit aku.. huhu.. ayat jiwang lak.
Arini dah tgk lg satu kenduri di Melaka ni. Boleh tahan meriah. Awal2 lg aku dah berkira2 utk pg atau tak kndr umah mak mertua mak lang aku tu.. mana taknya, mula2 skali aku dtg melaka ni, Paklang aku bw pg umah tu, dah la blur lg.. jalan kat Melaka pun lom tau, jadi setelah sekian lama tak pg, arini aku dijemput. mana aku ingt jalan da.. huhu.. Tp tkpe, wat kool je.. wat2 cm tau. hehe.. bodoh sombong tul.. Apapun aku mengambil satu keputusan yg canggih. buka je Google Map. Maka terpampanglah lokasi yg ingin aku tuju. Kampung Pengkalan Klemak... ntah apa sejarah kg tu buleh dapat nama cmtu.
aku tgk2 kat Google Map tu dari umah aku, ambik je lebuh AMJ tu, terus smpi2 dkt pekan Alor Gajah. memang senang tul teknologi skrg tu.. akan tetepi.....!! (ceh, wat suspens lak..) dalam Google Map tu tak tulis lak umah pengantin.. huhu.. (ingt kad kndr ke hape) so.. lokasi kg sdh pun dikenalpasti, jadi umah tu kena tgk2 la jgk.
Aaahhh.. misti ada bunga manggar pny, kan kndr.. takkan tak letak kot.. smpi je simpang yg dkt2 tu, ada la petunjuk tu.. akan tetapi lg...!! (suspens wat kali kedua), harapan tinggal harapan, jgnkan bunga manggar, bunga yg lain2 yg menunjukkkan kekendurian pun aku tak jmpa. (ceh, tak letak sign la plak). Tp tkpe, disebabkan nak menunjukkan keheroan aku, aku cm ingt2 lupa yg umah nenek tu kena naik bukit sikit. ada mini tar tepi jalan. So, pas je aku ambik simpang yg benar, aku tgk je ada mini tar, pastu cm bukit sikit, dgn konfidennya aku masuk dgn muka yg puas dan bangga kerana aku berjaya menjumpai lokasi yg dicari.. akan tetapi..!! (byk tul tapi kali nih..) aku masuk lorong mana ntah. tgk2 umah org. pastu nmpk jgk ada lorong tanah merah.. mungkin yg tu kot.. aku lalu situ, yg peliknya ada kubur.. complete dgn batu nisan. Yg peliknya lagi, ada kubur tu satu je sebatang kara.. (erk.. leh ke pakai sebatang kara kat kubur).. tp tkpe, sbb siang, niat pun nk cari umah kndr, tkde lak terasa seram, malah aku siap lalu lagi kat situ.. bila dah lalu situ jalan semakin mencabar, bergegar2 otak aku bwk moto kat jalan tak rata, siap kena lalu kat bwh pencawang lg tu.. bahaya tu. pastu aku dah terfikir, misti salah ni, so, pusing balik, turun la dr bukit yg mencabar tu.. rupa2nya dari bukit tu aku dah nampak, orang ramai dgn baju berwarna-warni (bkn ari raya yek) dgn gaya nk pg kenduri di bukit sblah sbrg jalan dari bukit mencabar yg aku lalui itu... (huhu skema ayat). aku pun turun lik, cari jalan mana yg leh naik ke bukit tu.. akan tetapi..!! (tapi lg, boring la.. tak saspens dah pun).. aku tk nmpk pun jalan2 yg menunjukkan akan ke bukit yg nak aku daki tu.. Tp takpe, aku nmpk je makcik yg macam nak pg kenduri tu, aku tny la
Aku: Assalamualaikum makcik, tumpang tny boleh?
Makcik pakai bj ungu: Waalaikumussalam, ye, tny la..
Aku yg ensem: makcik.. ni kg Klemak ke? ( kena tny gak.. tkt2 silap kg.. bkn ada signboard)
makcik yg baju ungu td: a'ah.. ni kg klemak la ni..
aku yg masih ensem: ha.. umah kndr kat mana ye makcik?
makcik yg masih bj ungu (mmg la, bila masa dia nk tukar bj tu) : adik naik jalan dpn tu, trus je.. jmpa la..
aku yg ensem kuasa 2: ooo.. terima kasih ye makcik..
makcik yg pakai bj oren (kwn dia la kot): ;-) (senyum la tu.. huhu.. aduyai)
pastu dengan senang atinya aku terus naik bukit tu.. jumpa la umah tersebut.. kira ok la tu, aku pakai no plat kedah, mmg patut aku bertanya pun..
sampai je umah kndr, dah nmpk kelibat paklang.. heh2.. aku pg kat dia dulu. org lain mana aku kenal.. tu adik beradik sblh paklang aku, aku tepuk belakang dia, pergh.. cam terharu lak dia.. dia ckp bangngah dtg sorg ke? jmpa ye.. tak sesat ke? terer bangngah.. (heh2.. tak kombang lubang idong pun.. hehe) dia terus bwk bg mkn. Layan bak raja.. hehe.. tp tak boleh lawan la raja sehari diorg aritu, aku raja 30 minit je kot sbb time mkn je, pastu lyn diri la aku. Siap panggil maklang aku srh temankan aku makan. Siap kenalkan kat sedara2 diorg, aku sengih2 jela, makan tetap mkn.. lapar beb..
aku ingt nak balik awal time tu, tp ditahan plak srh tggu. Last2 balik kul 5.40 kot, br je 5 min perjalanan dah kena ujan. huhu.. bermandi ujan la aku.. smpi je umah, mandi.. perut dah lapar sbb kesejukkan.. tak smpt maghrib, aku bantai lg skali nasi kndr yg aku bw balik tu.. heh2, ok la tu, malam dah tk pyh mkn. Apapun, arini dapat jgk tgk tmpt org. Kira tambah pengalaman la.. sok2 kndr tmpt jauh tak kekok sgt huhu.. [jauh la jgk.. ;-)] ok lah, dah melalut byk dah ni, lg byk tulis, lg ayat berterabur, so.. sblm lg byk salah, baik stop dl..
wassalam..
hehe.. smpt snap khemah pengantin je, yg lain tk ambik pic pun. huhu

Karnival Kerjaya UTeM 2010

0


Assalamualaikum..

pagi td sempat la jenguk2 jap karnival kerjaya UTeM yg berlangsung selama 2 hari start arini dgn esok.. byk jgk la company yg dtg menunjukkan minat untuk pengambilan pekerja2 baru di syarikat diorg..

ada yg wat open interview terus kat situ, ada jgk yg mintak isi form utk dipggl interview. Dalam byk2 company td, prasan jgk la company bekas tmpt praktikal dulu. bila pg tgk2, tnya apa yg ptt, rupa2nya company yg dtg tu SONY EMCS KL Tec yg kat Bangi, cwangan yg kt Penang Tec tkde link dgn diorg.. Mula terfikir gak, sepatutnya company yg world wide cmtu ada link, tp mungkin bhgn pengurusan tkde kena mengena kot. Tak kisah la, apa pun puas ati la tgk company yg dtg ambik bhgn td. mungkin masih ramai yg tak kenal UTeM. Apa pun, pasni harap ramai lg company yg dtg nk cari graduan2 UTeM yg dgrnya makin naik dlm industri skrg ni..
Esok klu smpt, nk pg tgk lg kot2 ada peluang2 lain yg ada. Pada student2 UTeM yg belum dtg, dijemput beramai2 dtg esok dekat Pusat Persatuan Pelajar , Kampus Induk UTeM. Mana tau ada rezeki kita kat situ..
wslm..

Tak PeRcAya

0

Assalamualaikum...

nak ckp penulis, bkn berjiwa penulis, nk cakap amek sastera, pun bukan jgk.. tapi ada jugak la hati nak tulis apa2 yg terlintas di fikiran dan minta.. untuk yg 1st beginner yg cmni.. misti ada salah dan silap bakal dicipta.. (salah struktur ayat jgn ckp la.. huhu) so, minta kwn2 tunjuk ajar... need your help.. heh2... wslm..